BSc Előadás követelmények és GYIK

Követelmények

Az előadásból jegyet szerezni alapvetően két írásbeli részvizsga megírásával lehet, melyek közül az elsőre a szorgalmi időszak közepe táján, várhatóan egy délutáni/esti időpontban, míg a másodikra a vizsgaidőszak első hetében fog sor kerülni. A részvizsgák megírása kötelező (speciális eseteket lásd a kérdések/válaszok részben).

  • Amennyiben a részvizsgák sikeresek, az összpontszám alapján kiérdemelt jegy egy “virtuális vizsgaalkalom” kapcsán beírásra kerül.
  • Egy sikertelen részvizsgát a vizsgaidőszak (várhatóan) második hetében megrendezett pótrészvizsgán lehet javítani
  • Ha mindkét részvizsga sikertelen, vagy a pótrészvizsga nem sikerül, akkor a vizsgaidőszak során meghirdetett utóvizsga-alkalmakon lehet jegyet szerezni. Mivel a tárgy keresztféléves, ezért csak egyetlen UV lehetőség van félévente.

Kérdések és Válaszok

Kérdés: Kötelező megírni a részvizsgákat? Mi van, ha nem tudok elmenni vagy nem sikerül jó eredményt elérjek?

Válasz: Önhibán kívül történő hiányzás esetén a vizsgaidőszakban megírható a kérdéses rész. Ehhez szükséges igazolás bemutatása (orvosi stb.). Saját hibából, vagy nem igazolható (például munkahelyi elfoglaltság) hiányzás esetén az adott részvizsga sikertelennek minősül, ebben az esetben úgy kell kezelni, mintha 0 pontos elégtelen lenne, egyébként a rendes ügyrend vonatkozik a további teendőkre.


Kérdés: Nem mentem el egyetlen részvizsgára sem – kaphatok még jegyet a tárgyból?

Válasz: Igen, de már csak UV keretében, mert a két igazolatlan hiányzás részvizsgán elégtelennek felel meg. Az UV-hoz fel kell jelentkezni a részvizsgákból származó jegyek beírásának időpontjára a Neptunban, ahová bekerül az elégtelen, majd utána már lehet is jelentkezni egy megfelelő időpontban lévő UV-ra. Figyelem: mivel a tárgy keresztféléves, ezért csak egyetlen UV lehetőség van félévente!


Kérdés: Meglett mind a kettő részvizsgám (vagy elégtelen lett mindkettő), hogyan kerül be az érdemjegyem a Neptunba? Mi az a “virtuális vizsga”?

Válasz: Az első vizsgaidőpontok egyike mindig a két részvizsgán jegyet kapók számára jegybeírásra szolgáló alkalom, az úgynevezett virtuális vizsga. Hogy melyik ez, az a Neptunban a vizsgakiírás megjegyzésénél egyértelműen látható. Tényleges vizsga ilyenkor nem történik (nem kell bejönni). Aki ide feljelentkezik, megkapja a részvizsgákból származó jegyét (ami elégtelentől jelesig terjed). Csak azután lehet UV-ra jelentkezni, hogy valaki megkapta ezen a vizsgaidőponton az elégtelent. Aki nem jelentkezik fel, az nem kap jegyet a tárgyból az adott félévben. Akinek UV-znie kell, annak is fel kell jelentkeznie a virtuális vizsgára.

Őszi félévekben kérjük, hogy a tavaszi MSc-re jelentkező hallgatók jelezzenek emailben az előadónak, hogy az abszolválási határidőig legyen biztosítva a jegyszerzés.


Kérdés: Kérhetek előfeltétel gyengítést vagy törlést linalgra (08-as tanterv)?

Válasz: Nem.


Kérdés: Ha előadásból nem jelentkeztem fel egy vizsgára sem, akkor mit kell beíratnom a Neptunba?

Válasz: Semmit. Ebben az esetben ez elhagyott tárgynak számít, elhasznált vizsgaalkalom nélkül.


Kérdés: (Őszi félévben) MSc-re szeretnék jelentkezni, hogyan kapom meg a jegyemet időben, ha esetleg UV-znom kell?

Válasz: Jelezni kell a szorgalmi időszak utolsó két hetében az előadónak, hogy a keresztféléves MSc felvételi miatt szükséges lehet egy külön vizsgaalkalom meghirdetése.